Custom Text
Ciekawostki

Intensywny smak i charakterystyczny aromat. Obchodzimy dziś Dzień Czosnku!

Czosnek ma wiele właściwości prozdrowotnych i jest elementem wielu przysmaków (fot. wikipedia)
Intensywny smak i charakterystyczny aromat. Obchodzimy dziś Dzień Czosnku!
Krystian Mekka
REAKCJE

Lubicie czosnek? Używacie go jako przyprawy? Korzystacie z jego prozdrowotnych właściwości? A może odpycha Was jego intensywny zapach, który wpływa na nieprzyjemny oddech? Z okazji Dnia Czosnku przedstawiamy Wam kilka ciekawostek na ten temat

Mała główka, delikatna osłonka i wewnętrzne ząbki czosnku, których używamy jako przyprawy do twarożku,, żeberek lub jako składnika antybakteryjnego do wyleczenia infekcji. Czosnek jest z nami już od ponad 5 000 lat. Jego intensywny smak i aromat jest dla wielu z nas doskonale znany. Na niektórych działa odpychająco, a niektórzy świadomie korzystają z właściwości zdrowotnych czosnku.

Jesteście przeziębieni? Chcecie korzystać z naturalnych dobrodziejstw naszej planety i ograniczyć korzystanie z lekarstw? Proszę bardzo. Spożyjcie 2-3 ząbki czosnku dziennie, aby wspomóc organizm w walce z infekcją. Tylko pamiętajcie o tym, aby go zgnieść 10 minut przed zjedzeniem. Otworzą się wówczas błony komórkowe, zawierające enzym zwany allinazą, którego związki wykazują działania antybiotykowe.

Portale kulinarne proponują czosnek jako nieodłączny element sosów, dipów, dodatków do mięs, twarogu lub sałatek. Wielu zapalonych wędkarzy i wielbicieli ryb nie wyobraża sobie ich bez zgniecionego czosnku lub jego odpowiednika w wersji granulowanej. Podczas grillowania wielu z nas do kiełbasy chętnie dołączy chrupiącą bagietkę z dodatkiem masła ziołowego lub czosnku. Możliwości zastosowania jest naprawdę sporo.

Z wrodzonej ciekawości, będącej poniekąd obowiązkową cechą charakteru dziennikarza, zapytaliśmy się wewnątrz naszej redakcji „do czego używają czosnku?”. O to najciekawsze odpowiedzi!

– Czosnku w całości, plasterkach lub siekanego najczęściej używam do przyrządzania potraw w naczyniach żaroodpornych lub na patelni. W całości lub plasterkach idealnie nadaje się do krewetek z chilli i masła klarowanego. Także do ryby w panierce razem ze smażoną cebulką. Siekanym lub miazgą najczęściej nacieram drób, czasem indyka, nierzadko królika w sosie. Granulowany najczęściej do wszystkiego, związanego z używaniem patelni – nawet jajecznicy – mówi Marcin Morkowski, redaktor naczelny

Czosnek jest dobry do szpinaku, szpinak jest dobry do kurczaka. I nie tylko. Także polecam zastosować czosnek do zrobienia spaghetti aglio e olio – Agnieszka Krawczyk, fotograf

– Ja używam czosnku oraz miodu do mleka, gdy jestem chory. Gotować niestety nie potrafię – Mateusz Bąk, redaktor działu sport

– Moja mama robi masło czosnkowe, do którego używa bardzo dużej ilości czosnku. Idealnie sprawdza się do bagietek, które należy później wsadzić do piekarnika i pyszne danie „imprezowo-przegryzkowe” jest gotowe!Patrycja Wachek, marketing

Serdecznie polecamy stosować czosnek, ponieważ można nim poprawić wiele smaków i zapachów regionalnej oraz światowej kuchni, ale również w celu wyleczenia przeziębienia. Jeżeli nie jesteście fanami nocnych wypraw po naszym mieście i boicie się wampirów, to także możecie użyć czosnku… ponieważ jego zapach ponoć skutecznie je odstrasza.

REKLAMA
Ciekawostki
Krystian Mekka

Dumny bydgoszczanin mieszkający i kochający się w Toruniu. Fanatyk piłki nożnej i ręcznej w każdym wydaniu. Komentator sportowy i spiker z muzycznej rodziny. Gaduła nadużywająca kolokwializmów i metafor

Więcej w dziale Ciekawostki

treatment-1327811_1920

Czym objawia się zespół cieśni nadgarstka?

Redakcja ChilliTorun.pl16 listopada 2017
maxresdefault

10 rzeczy, które potrafi twoja mikrofalówka

Aleksy Kiełbasa14 listopada 2017
21752209_1501726703246652_337136854183548222_n

Studentek coraz więcej niż studentów. Gdzie w Toruniu stanowią absolutną większość?

Mateusz Bąk7 listopada 2017
money-2696647_960_720

Kredyt hipoteczny bez wchodzenia do banku? To możliwe!

Redakcja ChilliTorun.pl4 listopada 2017
Bez tytułu

„Toruń od Kuchni” – czyli urokliwa wędrówka po lokalnych restauracjach (WIDEO)

Mateusz Bąk3 listopada 2017
candle-1785709_960_720

Wszystkich Świętych i Zaduszki – o różnicach i historii słów kilka

Aleksy Kiełbasa1 listopada 2017
1200px-Luther95theses

500 lat od wystąpienia Lutra! Oto 10 faktów z historii reformacji

Mateusz Bąk31 października 2017
biedronka-azjatycka-02-brett-hondwo

Biedroneczki są w kropeczki, ale gryźć też potrafią…

Aleksy Kiełbasa17 października 2017
22550830_1995514787142240_1244772366_o

[NASZ CYKL] Historia na murach wypisana #2: Kazimierz Serocki

Maciej Gorczyński15 października 2017