Wielkie uroczystości w Muzeum Okręgowym w Toruniu

0
1534

W czwartek i w piątek (23-24 marca) czekają nas dwa wielkie wydarzenia w Muzeum Okręgowym w Toruniu. Odbędą się tam wernisaże poświęcone 150. rocznicy urodzin marszałka Józefa Piłsudskiego i odtwarzanie dawnych, zapomnianych przepisów na tworzenie piernika pod tytułem „Weź miodu praśnego… Dawne i współczesne przepisy piernikarskie”

Ten tydzień w Muzeum Okręgowym upłynie pod znakiem historii Torunia i toruńskiego pienika. W czwartek w Muzeum Historii Torunia o godzinie 17:00 będziemy mogli zobaczyć wernisaż poświęcony Józefowi Piłsudskiemu, który zbiega się ze 150. rocznicą urodzin marszałka. Muzeum Okręgowe w Toruniu zorganizowało wystawę przypominającą jego postać, prezentując pochodzące głównie ze zbiorów własnych różnorodne eksponaty związane z jego osobą.

(fot. materiały prasowe)

Będziemy mogli obejrzeć wizerunki i sceny alegoryczne w malarstwie i grafice, na medalach, plakietach, odznaczeniach i numizmatach, a także dokumenty (m.in. przypomnienie nadania obywatelstwa honorowego) i fotografie z jego pobytu w Toruniu i na Pomorzu, z uroczystości pogrzebowych, a także jego upamiętnień w naszym mieście. Ekspozycję zwieńczą projekty przedstawione w konkursie na pomnik Piłsudskiego przy pl. Rapackiego w Toruniu w 1998 roku.

Kolejny wernisaż zobaczymy już 24 marca o godzinie 17:00, tym razem w Muzeum Toruńskiego Piernika. Odwiedzający obejrzą wystawę pod tytułem „Weź miodu praśnego… Dawne i współczesne przepisy piernikarskie”. Celem wystawy jest zaprezentowanie różnorodności wybranych receptur na ciasto z dodatkiem przypraw korzennych oraz poszukiwanie odpowiedzi na pytanie jak smakował dawniej piernik. To właśnie gromadzone i przechowywane w toruńskich zbiorach muzealnych i bibliotecznych książki kucharskie pozwalają na próby odtworzenia dawnych, czasem zapomnianych przepisów. Ekspozycja stanowi zatem okazję do przedstawienia tego zasobu zabytkowego.

Wyroby z piernika (fot. materiały prasowe)
Wyroby z piernika (fot. materiały prasowe)

Wystawie towarzyszyć będą także warsztaty odtwarzania historycznych pierników w ramach prowadzonego przez Muzeum Piernikowego Laboratorium – Akademii Smaku. Dawne receptury mogą stanowić współcześnie inspirację do stworzenia własnego oryginalnego przepisu.

Wystawę poświęconą Józefowi Piłsudskiemu będziemy mogli oglądać w dniach 23 marca 2017 – 4 czerwca 2017. Natomiast wystawa o dawnych wyrobach piernikarskich potrwa od 25 marca do 7 maja 2017 roku.